Perskaart geschiedenis: van het eerste persbewijs tot nu

De perskaart, een belangrijk document voor journalisten, bestaat al meer dan een eeuw. Het is interessant om te zien hoe de geschiedenis van de perskaart zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is. In dit artikel gaan we terug in de tijd en bekijken we de geschiedenis van de perskaart.

De eerste persbewijzen

De eerste persbewijzen werden uitgegeven in de Verenigde Staten aan het einde van de 19e eeuw. De politie-afdeling in New York gaf in 1887 perskaarten uit aan journalisten die de criminaliteit in de stad versloegen. In 1896 gaf de burgemeester van New York City, William Lafayette Strong, de eerste perskaarten uit aan journalisten die het stadhuis wilden betreden.

De ontwikkeling van de perskaart

In de loop der tijd hebben perskaarten zich ontwikkeld van simpele kaarten tot officiële documenten. In Nederland werd in 1917 de eerste perskaart geïntroduceerd. In de jaren 30 werd de perskaart steeds belangrijker, omdat steeds meer journalisten deelnamen aan buitenlandse reizen en oorlogsverslaggeving. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bezit van een perskaart zelfs levensreddend voor journalisten.

Na de oorlog werd de perskaart in Nederland weer ingevoerd en kreeg het een officiële status. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is verantwoordelijk voor de uitgifte van perskaarten en heeft sindsdien de criteria en de procedures voor de aanvraag van perskaarten vastgesteld.

De perskaart vandaag de dag

Vandaag de dag is de perskaart nog steeds een belangrijk document voor journalisten. Het is het bewijs van de status van een journalist en geeft toegang tot belangrijke gebeurtenissen en plaatsen. De criteria en procedures voor de aanvraag van perskaarten zijn in de loop der jaren wel veranderd. Zo moet je als journalist tegenwoordig bijvoorbeeld aantonen dat je beroepsmatig bezig bent met journalistiek en moet je kunnen aantonen dat je regelmatig publiceert in een medium dat een zekere oplage heeft.

Conclusie

De geschiedenis van de perskaart laat zien dat het document altijd al een belangrijke rol heeft gespeeld voor journalisten en hun werk. Hoewel de criteria voor de aanvraag van perskaarten in de loop der tijd zijn veranderd, blijft het document nog steeds van groot belang voor journalisten wereldwijd.